festival ljubljana

Kako do odškodnine, če je festival katastrofa?

Vodnik za potrošnike, ko se festival konča kot prevara.

Letošnje poletje so se ponovno odvijali festivali, vendar ne nujno iz pravih razlogov. Številni, zlasti manjši dogodki, so se spopadli s številnimi težavami, kar je privedlo do pritožb oboževalcev in vznemirjanja na družbenih medijih. Obstajale so velike množice čakalnih vrst , slabo vreme, neuresničene obljube in “simbolična” organizacija .

Toda kaj se zgodi, če festival, za katerega ste varčevali denar, postane nočna mora? Kaj lahko storite, če bo umetnik, ki ste ga posebej izplačali, v zadnjem trenutku odplačeval denar? Ali lahko zahtevate denar nazaj, če se več ur zadržitev čakalni vrsti? Tu je vse, kar morate vedeti, če pride do zanič festivala.

Če se festival odpove zaradi neugodnih vremenskih ali organizacijskih težav , ali imam samodejno pravico do povračila?

“Vstopnice se običajno prodajajo v skladu s pogoji, ki jih določi organizator. Te lahko zajemajo vprašanja, kot je odpoved, tudi zaradi neugodnih vremenskih razmer, “pravi Dorian Planinšec, pravnik in strokovnjak za odškodninsko pravo. ” Obstajajo primeri neugodnih vremenskih klavzul glede pogojev za nekatere dogodke, ki ponujajo nadomestne vozovnice za nadomestni datum izvedbe, ne pa za povračilo. Običajno gre za daljše prireditve, zato je manj verjetno, da bodo veljale za enkratne festivalske prireditve. “

Enako velja za organizacijske težave, pravi in dodaja: “Če pa se dogodek v celoti prekliče in alternativnih datumov ni na voljo, potem imate pravico do povračila, ki vam ga bo mogoče izplačati neposredno ali pa ga boste morali zahtevati prek banke ali ponudnika kartice. Če je prireditev delno izvedena, potem je situacija bolj ali manj črno-bela manj, takrat se organizatorji lahko dogovorijo o sorazmernem povračilu. “

“Če je organizator dogodka prisiljen v prisilno ali prostovoljno likvidacijo ali administracijo, potem lahko stranke, katerih plačila so bila nakazana ali plačana neposredno organizatorju dogodkov, obravnavajo kot nezavarovane upnike, z zmanjšanimi možnostmi vračila. V tem primeru bi se morali kupci registrirati kot upnik pri upraviteljih stečajnega postopka”

Bom dobil celotno povračilo za preklican festival?

Dobrodelne pravice o potrošnikih Kateri? pravijo, da lahko gigersi pričakujejo “vsaj” nominalno vrednost vozovnice za povrnitev, Brown pa doda: “Kadar se organizator dogodka strinja, da je treba izplačati vračila in agent za vozovnice še vedno zadrži sredstva, vam bodo člani STAR vrnili denar. vsaj nominalno vrednost vstopnice ali delno povračilo, o katerem se dogovori organizator dogodka. ”

Ali lahko zahtevam tudi povračilo stroškov rezervacije in poštnine?

To je odvisno od podjetja, od katerega ste kupili vstopnico. Pogosto povrnejo strošek vstopnice, ne pa tudi stroška rezervacije ipd.

“Morebitne omejitve vračil bi morale biti navedene v pogojih prodajalca vozovnic. Nekateri agenti za vstopnice ne bodo povrnili pristojbin, saj so še vedno opravili storitev rezervacije, niso odgovorni za odpoved dogodka in jih organizator dogodka ne povrne.

Kdaj bom vedel, ali sem upravičen do povračila za festival?

Če ni posebej določeno v pogojih, lahko traja nekaj časa po odpovedi dogodka, da boste vedeli, ali vam je treba povrniti denar ali ne. “V vseh primerih odpovedi bo organizator moral izravnati svoje obveznosti glede na svoj dohodek za dogodek in morebitna zavarovalna plačila, ki jih lahko uveljavljajo,” pravi Brown. “Te situacije za organizatorje niso preproste in morda ne bodo takoj vedeli, kako najbolje lahko zadovoljijo vse finančne zahtevke, ki bodo proti njim odpovedani. To lahko traja nekaj časa in je lahko odvisno tudi od tega, koliko je bilo opravljenega dogodka. Zaradi tega lahko včasih pride do zamude, preden organizatorji dogodkov potrdijo kakršne koli podatke o vračilu. “

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja