Lastna produkcija Festivala urbane kulture Slovenija – Icon (Kongresni trg, 30.06.)

Lastna produkcija Festivala urbane kulture Slovenija – Icon (Kongresni trg, 30.06.)

Slovenski glasbenik, skladatelj, producent in multiinstrumentalist Denis Beganović (Areia, KayKay ...) se je marca 2016 srečal z didžejem Petrom Vöröšem in mlado vokalistko Saro Lah, in v tem okviru se je izkristalizirala ideja o vesoljskem projektu - Icon.

Rezultat ustvarjanja je avtorski projekt, pri katerem je sodelovalo več kot 15 najkakovostnejših globalnih in regijskih glasbenikov. Na Festivalu urbane kulture Slovenija bodo premierno predstavili omenjeni projekt, na odru Kongresnega trga 30. 6. pa se jim bodo pridružili še trije vrhunski glasbeniki: bobnar Anže Žurbi, kitarist Savo Kralj in saksofonist Lovro Ravbar.


Zasedba Icon s svojo glasbo vstopajo v prostore, kamor si sicer ne upamo, a vztrajamo in gremo še globlje, v nove zgodbe, nove podobe, nove melodije. Glasba Icon je dialog med temi skritimi prostori v nas in galaksijami, dialog med dušo in harmonijami, med mano in tabo. Zato Icon nima nima načrtov, nima želje po dokazovanju, prepričevanju, osvajanju. Ima samo eno ambicijo - da s svojo glasbo briše meje, da navdihuje, da se dotakne najbolj skritih prostorov v nas. Filozofija ICON sloni na iskrenosti, na kar s svojim imenom opozarjajo, saj so ikone danes nekaj povsem drugega, kot so to bile pred desetletji – danes je pomembno, kaj imaš in kako se prikazuješ drugim, kar gre za izkrivljeno podobo tega, kar je res pomembno, kar so prave človeške vrednote. Icon na to opozarjajo direktno v svoji glasbi, ki nastaja zelo spontano, kot tudi v tekstih.

Denis Beganović pravi: »Načrtov ni, so pa cilji, a ne toliko v glasbenem smislu. Smo odprti. Skladbe so zelo različne, a album ima rdečo nit, tako zvokovno, kot tudi vsebinsko, ta pa je iskrenost, ki je ključna. Glasba se je sama razvijala, nič nismo načrtovali. Ravno v imenu iskrenosti nam je ključna spontanost. Delamo glasbo ne le za ušesa, ampak tudi in predvsem za srca ljudi. Zelo si želimo, da bi nas slišali ravno s srcem. In odzivi naših prijateljev in njihovih prijateljev so že zdaj odlični«
Žanrsko so pesmi zelo različne in so eklektične v svojem zvoku: v njih domuje elektronika, rock, punk, house, drum & bass, garage, ambientalna glasba, deep, skozi njih pa izražajo svoja, tudi ekstremna čustva.
»Prvi album bo izšel nekje konec leta, saj imamo materiala že za dva albuma. Naslednji teden je pred nami izid prvega singla, skladbe Whenever You Like. In kot »hišna produkcija« Festivala urbane kulture Slovenija pa bomo imeli veliki premierni koncert ravno na tem, na velikem odru velikega prizorišča na Kongresnem trgu 30. 6. Festival nas zelo podpira, na različne načine, tudi promocijsko. Po temu nastopu pa sledijo tudi nastopi v tujini, kamor smo primarno usmerjeni,« pravi Denis.

Vabimo vas še, da prisluhnete premiernemu posnettu dela Icon iz oddaje RH 202 z Vala 202 Radia Slovenije, kjer je Icon že predstavil 90-minutno mešanico svojih avtorskih del, ki jih uvršča v žanr ambientalne elektronike, housea in deep housea. V drugem delu posnetka pa je organizator Festivala urbane kulture Slovenija Milan Gregorn premierno predstavil omenjeni festival, ki bo »kick off« doživel 30. 6. in 1. 7. v starem mestnem jedru Ljubljane in v Parku Tivoli.

http://val202.rtvslo.si/2017/05/icon_rh202/

0 0
Feed