Festivali... ali

Festivali... ali

Podatek, da ima Slovenija okrog 71 registriranih glasbenih festivalov na letni ravni, nas glede števila prebivalcev in uporabne nastopajoče se površine, zagotovo uvršča v evropski, če ne celo svetovni vrh.

A to hkrati, navdušeni ali ne nad tem podatkom, ne pomeni prav nič. Četudi je nekaj kar je tudi uradno registrirano kot festival, resnično tudi festival, bi tukaj pripasala tista ljudska, da ni zlato vse kar se sveti. Da ne bo pomote! V tem naboru 71 festivalov bi tudi tisto najbolj izbirčno uho zagotovo našlo ali naštelo najmanj 15 domačih festivalskih imen, ki sodijo med tiste svetovnega slovesa in kalibra. A če slednje koordinatno zaobjamemo in se spustimo od soške doline skozi klubsko in ostalo koncertno drobovje, vse do šengenske meje, bomo dojeli, da Slovenija in Ljubljana ne premoreta enega povprečnega sodobnega festivala kot sta to, npr. zagrebški In Music festival ali ravnokar premierno splavljeni umaški Sea Star. Nekaj kar se bi dogajalo v mestnem okolju in ne na eni od naših prečudovitih jas.


Ne bom dolgovezil in nergal, a če se osredotočim(o) le na Ljubljano z vso njeno pričujočo se bližnjo in daljno glasbeno ustvarjalnost, njene koncertne zmogljivosti, je resnično škoda, da nam gostje odtekajo na izlet, za en dan do Umaga na Prodigy!?

Vedno smo usta polni, ko nas nanese na glasbeno (pop)kulurno dogajanje pri nas. Složni in enotni v mnenju, da so tujci, gostje, turisti ali sleherni obiskovalci Slovenije in Ljubljane, lahko hvaležni naši zemljepisni legi. Kjerkoli se znašli so le streljaj do smučišča in le rahli skok do morja. A kaj, ko bi ta rahla streljaja in (na)skoka ostala v domeni ali območju že poprej omenjenih domačih koordinata. Od soške doline ... pa vse do šengena, ne enega, temveč 2, 3, 4 šengena, razporejenih enakomerno po vsej uradni dolžini naše velike šengene. Recimo.

Zato je treba pozdraviti vsako festivalsko iniciativo, ki sodobno popularno in tisto malo manj popularno glasbo poskuša ustoličiti v najlepše mesto na svetu.

Prihajajoči se Festival urbane kulture - ki se ima za zgoditi 30. junija in 1. julija - je odlična izhodiščna platforma za premostitev festivalskega primanjkljaja znotraj sodobnih popularnih glasbenih praks. Ustvarjalci nam bodo ponudili dvodnevno sinhrono glasbeno izkušnjo na več kot desetih lokacijah v prestolnici z več kot dvajsetimi glasbenimi izvajalci - od kultnih Booka Shade in Jazzanove, prek ICON in Roots In Session, pa vse do Ichisana in Jamirka. Na več prizananih in nekaterih povsem nepričakovanih glasbenih prizoriščih se bodo združili kulturno - turistični koncepti, ki bodo Ljubljano locirali kot novo in pomembno glasbeno festivalsko prizorišče. Hkrati pa, z sinergijo kulturne, umentniške, športne in gostinske ponudbe, bi lahko Festival urbane kulture postal križišče ali izhodišče za nadaljnje glasbeno - turistično raziskovanje, ne le Ljubljane, temveč Slovenije v celoti.


Miroslav Akrapović

0 0
Feed