​FESTIVAL URBANE KULTURE SE JE USPEŠNO LANSIRAL V SREDNJE-EVROPSKO FESTIVALSKO SFERO

​FESTIVAL URBANE KULTURE SE JE USPEŠNO LANSIRAL V SREDNJE-EVROPSKO FESTIVALSKO SFERO

Za nami je prvi projekt Festivala urbane kulture Slovenija, prireditev »Lublana je urbana«, ki se je odvila minuli konec tedna, 30. 6. in 1. 7. na desetih lokacijah po centru Ljubljane in na katerem smo lahko videli 30 izvajalcev.

Prvi dan festivala je sicer na glavnem odru zmotilo nenavadno monsunsko vreme, ki pa je imelo izredno pozitivne učinke na obisk after partyjev po Ljubljani. Oba dneva skupaj je vsa prizorišča obiskalo okoli 8.000 ljudi, v veliki meri tudi tujih turistov, kar je bil osnovni cilj festivala.


Milan Gregorn, kreativni izvršni producent: »Drage obiskovalke in obiskovalci prve epizode Festivala urbane kulture Slovenija, ki se je odvijal 30. 6. in 1. 7. na različnih lokacijah po Ljubljani. Veseli smo, da smo se spoznali in uglasili na isto frekvenco. Hvaležni smo za pozitivne odzive in komentarje; s pozornostjo in obiskom nas spodbujate k temu, da nadaljujemo na začrtani poti, zato se vselimo prihodnjih srečanj. Kljub smoli z vremenom prvi večer festivala smo prepričani, da se je ta vikend z velikim finalom na Kongresnem trgu z Jazzanovo in Paulom Randolphom ter Booka Shade rodil nov festival. Upamo in želimo si, da boste še naprej spremljali naše ostale dogodke in različne formate urbanih doživetij po celi Sloveniji, ki jih načrtujemo v prihodnje.«

Projekt je navkljub slabemu vremenu prvi dan v celoti uspel boljše od pričakovanj, v dveh dnevih pa smo lahko videli, med drugimi, Franka Benbinija (VB; iz skupine FLC), Jazzanovo s Paulom Randolphom (Nem), Booka Shade (Nem), prvič v Ljubljani smo praznovali Mednarodni dan reggae glasbe, v Moderni galeriji pa je potekala predstavitev knjige Slovenologija avtorja Noaha Charneyja. Ljubljanske ulice, poletno polne turistov in domačinov, so že čez dan bile deležne izbranega didžejevskega programa,  glavni program pa je potekal na velikem prizorišču na Kongresnem trgu. Nočni utrip je zaznamoval izbor vrhunskih tujih in domačih didžejev različnih zvrsti, med drugimi so nastopili Tom Trago (Niz), 0 Phase (VB), Mike Vale, DJ Dey in Ichisan. Na festivalu je bilo poskrbljeno tudi za kulinarične užitke s pridihom Ljubljane. Festivalski Street food corner je poskrbel za to, da nihče na prizorišču ni ostal lačen.

Festival urbane kulture Slovenija ima za cilj v nekaj letih postati eden večjih festivalov v srednji Evropi. Celoten projekt izhaja iz združevanja potencialov Slovenije kot specifične destinacije, ki premore izrazito urbano kulturno ponudbo v mestnih središčih in izjemne naravne danosti na svojem celotnem ozemlju. Obiskovalci bodo lahko doživeli bogastvo sodobnih trendov v kulturi in kreativnosti, od elektronske glasbe, dizajna, mode, vizualnega ustvarjanja do projektov z družbeno osveščevalnimi aspekti. To, sodobnemu turistu, informiranemu in digitaliziranemu "nomadu", na kožo pisano doživetje bo dopolnjeno z občutenjem raznolike in izjemno ohranjene narave ter tradicionalne, tudi kulinarične dediščine. Festival urbane kulture Slovenija bo postavil trdne temelje atraktivne in konkurenčne festivalske destinacije Slovenija in vzpodbudil nastanek nove, za Slovenijo prepoznavne blagovne znamke, ki bo nagovorila turiste, ki si želijo dinamične, raznovrstne izkušnje v varnem okolju.

Festival že načrtuje nove dogodke v jesenskem in zimskem času. Naš čas je prišel in izkoristili ga bomo v največji možni meri.

0 0
Feed